Форум >
>
Друго >
Тема: Без здравни осигуровки в България, ако живеем в чужбина? Как?
Публикувано на 13-12-2016 21:32 | Без здравни осигуровки в България, ако живеем в чужбина? Как?
Cookie Lyan
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 33
Регистриран на: 27.10.16
Ако живеете (респективно: и работите) в трети страни, намиращи се извън границите на Европейския съюз, можете да се освободите от здравните осигуровки в родината за периода, в който сте в чужбина. Какво обаче е нужно за целта?

Да сте български граждани, да се осигурявате, да пребивавате в чуждата страна над 183 дни за календарна година. Много е важно да подадете заявление в офиса на НАП, който ви е по постоянен адрес, като не е нужно това да се случи преди датата на заминаването ви, защото може да се подаде лично, чрез упълномощено лице или да се изпрати по пощата с обратна разписка.

Каква е ситуацията, ако сте с двойно гражданство? В този случай, ако живеете над 183 дни в съответната държава, не сте длъжни да плащате за здравно осигуряване в родината. Отново в НАП можете да декларирате, че не дължите здравни осигуровки.

Как обаче стоят нещата при българите, които пребивават в страна, членка на Евросъюза? Тук условието е, че разпоредбите на чл. 40а от ЗЗО не се прилагат, когато става въпрос за периоди, за които според евро регламентите се прилагат законите на другата държава, която е членка на Съюза. Ако то е приложимо, то за съответния период работещият ще бъде освободен от внасяне на осигуровки в България. Той трябва да заяви това пред НАП, представяйки формуляр, издаден според правилата за координация на системите за социална сигурност, в който е написан периода на осигуряване в съответната чужда страна. Спрямо тези данни, осигуровките в родината ще бъдат покрити и здравноосигурителният статус ще бъде променен.Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23861 | Форумни мнения 29818 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 59 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Bililota
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Telenor Ivory7777 Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти