Форум >
>
Друго >
Тема: Как се възстановява българско гражданство?
Публикувано на 14-12-2016 17:11 | Как се възстановява българско гражданство?
Cookie Lyan
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 33
Регистриран на: 27.10.16
Ако по една или друга причина сте българин, който е изгубил българското си гражданство, вижте как можете да го възстановите. Възможно е, ако сте го изгубили по някои от двата начина: чрез освобождаване от него или чрез лишаване. Ето повече подробности.

Освобождаването може да се осъществи по ваше искане, при придобиване на чуждо гражданство или при данни за открита процедура за последното. За постоянно пребиваващ в чужбина се счита човек, който е извън границите на родината над 9 месеца и това не е с цел работа или обучение.

Лишаването, от своя страна, се случва по инициатива на държавата при осъждане с влязла в сила присъда за престъпление срещу репубиката, като в случая не е нужно човек да е извън граница. Не можете да бъдете лишени от гражданство обаче, ако по рождение сте български гражданин.

Относно възстановяването, ето кои са условията, които трябва да бъдат изпълнени, в зависимост от причината за прекратяването.

При освобождаване:

- Да не сте осъждани с влязла в сила присъда за престъпление, без значение дали в държавата, в която пребивавате, или в България

- Да не сте заплаха за реда, морала, здравето и националната сигурност

- Да имате разрешение за пребиваване в България от минимум 3 години, като това се отнася за гражданите с един роднина българин

При лишаване:

- Да се установи липса на основание за лишаване

- Основанието да е загубило своето значение, т.е. при изменение на закона

За да възстановите гражданството си, трябва да подадете молба по образец в Министерството на правосъдието или в някое от българските представителства в чужбина. След това се насрочва интервю, което се провежда по въпросник, като сред питанията влизат такива, свързани с историята и културата на България. Ако всички условия бъдат изпълнени, гражданството се възстановява с президентски указ. Срещу подпис в Министерството на правосъдието се получава удостоверение и това завършва процедурата.Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23861 | Форумни мнения 29818 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 125 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Bililota
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Telenor Ivory7777 Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти