Форум >
Публикувано на 11-02-2011 13:22 | Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
Planting или иначе казано - садене на салати и лук в Jepco.
Тук има хора, на които това им беше основната дейност на бригадите и се надявам да изкажат своите впечатления за работата.
Иначе аз съм бил отвреме навреме за кратки периоди на плантинг.
Садене на ръка - тва първата година на студентска бригада ни изпънаха в един студ, дъжд и кал още на първия ден във фермата... свят ни се зави.
2 дни поред и ни се разката фамилията..добре, че било временно.
От ремаркето с касетки пълни с плантове. Взимаш си една и клякаш на реда, който е обработен и има едни малки "дупки" (силно казано).
Трябва да слагаш плантовете и да ги зариваш леко. Старите работници бяха като магьосници.
.. Ние се мъчехме като грешници...
За 10 часа си спомням, че по сметки тъй като е на норма бяхме заработили по 20 паунда за целия ден.
Както и да е.. тва в последсвие сме го правили само за някви специални салатки и то много хора и не се усеща...за нула време всичко се засажда.
Иначе основната дейност на плантинга е саденето с машина.
Има голяма и малка машина.
На голямата машина ми допадна повече:
1. Трактор тегли машината върху която са насядали хората (тряя се видят снимки - има качени) - острани има още един трактор, който тегли ремарке - вътре са касетките с плантове. Един работник подава касетките по една лента - така достигат до насядалите на машината и си ги взимат пред тях. Празните касетки ги слагат на горната лента и така отиват обратно към ремаркето, където същия работник, който подава касетките с плантове ги поема. И така се получава един цикъл от подаване на пълни касетки и махане на празните касетки.
За да се изпразнят касетките обаче трябва да се работи.
Сваляш си пред теб касетката имаш едно като "шпакла", което ти помага да вземеш плантовете и да ги пускаш по едни ленти, които поставят същите в земята на реда. Иска се много бързина, за да няма празно засаждане..въпреки това има хора отзад, които вървят след машината и слагат ако има пропуск в дупките или ако планта не е изправен го оправят.
На малката машина е същото само, че няма редом ремарке, ами първо се товарят колкото може пълни касетки и после се разтоварват.
Докато на голямата машина се почива при презареждането - на малката сами си товарят - тва е гадното.
Заплаща се на норма за целия тийм - т.е работите като истински екип.
Ето снимка на процеса с малката машина

А това пък е момент от "задръстването" на голямата машина.

Тук има хора, на които това им беше основната дейност на бригадите и се надявам да изкажат своите впечатления за работата.
Иначе аз съм бил отвреме навреме за кратки периоди на плантинг.
Садене на ръка - тва първата година на студентска бригада ни изпънаха в един студ, дъжд и кал още на първия ден във фермата... свят ни се зави.

2 дни поред и ни се разката фамилията..добре, че било временно.

От ремаркето с касетки пълни с плантове. Взимаш си една и клякаш на реда, който е обработен и има едни малки "дупки" (силно казано).
Трябва да слагаш плантовете и да ги зариваш леко. Старите работници бяха като магьосници.
.. Ние се мъчехме като грешници...За 10 часа си спомням, че по сметки тъй като е на норма бяхме заработили по 20 паунда за целия ден.

Както и да е.. тва в последсвие сме го правили само за някви специални салатки и то много хора и не се усеща...за нула време всичко се засажда.
Иначе основната дейност на плантинга е саденето с машина.
Има голяма и малка машина.
На голямата машина ми допадна повече:
1. Трактор тегли машината върху която са насядали хората (тряя се видят снимки - има качени) - острани има още един трактор, който тегли ремарке - вътре са касетките с плантове. Един работник подава касетките по една лента - така достигат до насядалите на машината и си ги взимат пред тях. Празните касетки ги слагат на горната лента и така отиват обратно към ремаркето, където същия работник, който подава касетките с плантове ги поема. И така се получава един цикъл от подаване на пълни касетки и махане на празните касетки.
За да се изпразнят касетките обаче трябва да се работи.

Сваляш си пред теб касетката имаш едно като "шпакла", което ти помага да вземеш плантовете и да ги пускаш по едни ленти, които поставят същите в земята на реда. Иска се много бързина, за да няма празно засаждане..въпреки това има хора отзад, които вървят след машината и слагат ако има пропуск в дупките или ако планта не е изправен го оправят.
На малката машина е същото само, че няма редом ремарке, ами първо се товарят колкото може пълни касетки и после се разтоварват.

Докато на голямата машина се почива при презареждането - на малката сами си товарят - тва е гадното.
Заплаща се на норма за целия тийм - т.е работите като истински екип.

Ето снимка на процеса с малката машина

А това пък е момент от "задръстването" на голямата машина.

Редактирано от Ivo на 11-02-2011 22:52
Публикувано на 04-02-2013 08:07 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
изглежда приятно занимание..или може би така ми се струва само..
Публикувано на 04-02-2013 10:22 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
Работил съм на малка машина и си беше доста тежко. Нямате си на предсстава как боли задника след няколко часа работа. Аз бях на таим тъи че парите ми бяха нормални, но имах приятел които под 600 на седмица чисто не падаше.
Публикувано на 14-02-2013 12:10 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
Аз бях на харвест по принцип но много пъти са ме викали да помагам и на голяма и на малка машина, това се прави когато са лоши плантите и са нужни повече хора да оправят зад машината. Плантинга е може би най-добрата работа в тази ферма защото когато завали всичко спира и се прибираш вместо да плуваш в кал и да мръзнеш както е при харвеста 
Засаждането на ръка (hand planting) е друга работа то е наистина много тежко физически. През 2012 имаше само веднъж хенд плантинг и всички пропищяха от него защото се оказа че когато си привикнал с харвеста хенда ти скапва цялата мускулатура, мен тогава ме бяха дръпнали на кавърса и за щастие го пропуснах тоя момент.
Заплащането на тези които са на плантинга беше добро, имаше обаче дъждовни периоди в които дълго време не работеха и откачиха в кампа тогава не взимаха почти никакви пари...някои искаха да идват на харвест но бързо се отказаха. А когато от харвест ни викаха на плантинг да помагаме понеже не сме свикнали там с работния процес на засаждането на нас ни се плащаше на час + овъртайм и две седмици зехме много хубави пари защото събота и неделя до 22:00 садихме.
Като цяло най-забавно ми беше на малката машина със стария Джон който нон стоп псуваше и ругаеше машината(the useless bag of shit) която от своя страна постояно се задръстваше и постояно спирахме
Това е хубавото на плантинга че трактористите са англичани и съответно се отнасят човешки с работниците...когато англичаните се уморят всички почиват. Също така често посещава и стария Piccaver, както и един от младите му синове заедно с малките си деца които застават пред машините или направо се качват в трактора на голямата машина и това също е време за почивка
Имаше един случай 2012-та в големите жеги някой беше припаднал на плантинга и тогава им намалиха работното време и им направиха повече почивки в които им даваха служебно вода и някакви сокове ако не се лъжа за да не се дехидратират. Само да отбележа че при цялата тази загриженост за тях нас на харвеста никой не ни отрази накар че и ние работихме в същата жега и то по доста повече време...Ако бях на мястото на Мантас щях да напълня тойотата с ледени редбули и да обикалям по трейлърите и да освежавам всеки тийм

Засаждането на ръка (hand planting) е друга работа то е наистина много тежко физически. През 2012 имаше само веднъж хенд плантинг и всички пропищяха от него защото се оказа че когато си привикнал с харвеста хенда ти скапва цялата мускулатура, мен тогава ме бяха дръпнали на кавърса и за щастие го пропуснах тоя момент.
Заплащането на тези които са на плантинга беше добро, имаше обаче дъждовни периоди в които дълго време не работеха и откачиха в кампа тогава не взимаха почти никакви пари...някои искаха да идват на харвест но бързо се отказаха. А когато от харвест ни викаха на плантинг да помагаме понеже не сме свикнали там с работния процес на засаждането на нас ни се плащаше на час + овъртайм и две седмици зехме много хубави пари защото събота и неделя до 22:00 садихме.
Като цяло най-забавно ми беше на малката машина със стария Джон който нон стоп псуваше и ругаеше машината(the useless bag of shit) която от своя страна постояно се задръстваше и постояно спирахме

Това е хубавото на плантинга че трактористите са англичани и съответно се отнасят човешки с работниците...когато англичаните се уморят всички почиват. Също така често посещава и стария Piccaver, както и един от младите му синове заедно с малките си деца които застават пред машините или направо се качват в трактора на голямата машина и това също е време за почивка

Имаше един случай 2012-та в големите жеги някой беше припаднал на плантинга и тогава им намалиха работното време и им направиха повече почивки в които им даваха служебно вода и някакви сокове ако не се лъжа за да не се дехидратират. Само да отбележа че при цялата тази загриженост за тях нас на харвеста никой не ни отрази накар че и ние работихме в същата жега и то по доста повече време...Ако бях на мястото на Мантас щях да напълня тойотата с ледени редбули и да обикалям по трейлърите и да освежавам всеки тийм

Редактирано от fliqper на 14-02-2013 12:20
Публикувано на 14-02-2013 12:27 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
Хаха, Джонката е луд. 
Planting-а си има и плюсове и минуси.. така е.
На голямата машина поне се забавляват хората.

Planting-а си има и плюсове и минуси.. така е.

На голямата машина поне се забавляват хората.

Публикувано на 14-02-2013 12:30 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
Абе най-забавно е при Джони хахаха на всеки максимум 3 минути машината се брактисваи той с голяма нежелание скача долу и с някакъв голям ключ почва да я чопка...псувайки през цялото време. По едно време му викам Джон тая машина е като жената трябва да си нежен с нея и тя ще ти отвърне със същото 

Публикувано на 14-02-2013 12:32 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
Иначе на голямата машина са много повече хора и става супер мохабет, НО малката докъто мине два три реда голямата вече е минала останалата част от полето 

Публикувано на 14-02-2013 13:05 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
Така е, голямата върви бързо и най-вече май 3 реда хващаше ... или 4.
Ти пусни нова тема в този раздел и сподели как си брал салати
Ти пусни нова тема в този раздел и сподели как си брал салати

Публикувано на 14-02-2013 16:32 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка

На харвеста толкова преживях че мога да напиша една малка книга, но се съмнявам на някой да му е интересно да чете, а освен на хервест и плантинг работих в пакхауса, на кавърс, даже и лука плевихме по едно време, също и на някои от трактористите съм ходил да помагам да изхвърляме бракувани салати, да местим тоалетните, да караме планти и тн...като цяло какъвто и екстрауърк да ми предложат никога не съм отказвал. То това му е най-лошото на харвеста че няма грам разнообразие месеци наред по цял ден гониш трейлъра

Направих също и не лоши снимки на полетата и хората в джепко но са големи като размер и не мога да ги кача тук.
Редактирано от fliqper на 14-02-2013 16:41
Публикувано на 14-02-2013 16:35 | RE: Садене на салати (planting) - с машина и на ръка
Остави книгата, напиши 5 изречения. 
със сигурност на хората, които заминават за първи път ще им е интересно.

със сигурност на хората, които заминават за първи път ще им е интересно.
Информация
Намери евтини самолетни билети до Англия
Информация Актуални позиции за работа
Информация Транспорт от летището до фермата.
Информация Актуални позиции за работа
Информация Транспорт от летището до фермата.
Прехвърли се към форум:
Вход за потребители
ВХОД