Форум >
>
Живота по време на студентските бригади >
Тема: САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010

страница 1 от 5

1 2 3 4 > >>
Публикувано на 05-07-2010 15:52 | САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010
galalex4
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 12
Регистриран на: 19.05.10
Тук, както Иво посъветва пишете за фактите около нарушенията спрямо българите в различините ферми. Правя нова тема, тъй като се оказва, че тази година нарушенията са ескалирали. Вече е пратено писмо до Консула в Дънди, Посолството в Лондон, както и до собствениците на самите ферми, като предупреждение, че това е само първата ни крачка. Оказва се, че на работник фермерите получават по 800 паунда субсидия /нещо като стимулиране на заетостта/ и те гледат колкото се може повече работници да наемат, пък после ги гонят под различен предтекст - най-вече неизпълнени норми! Засегнати са най-вече българските студенти, тъй като поляците, румънците и останалите явно имат стабилни защити...на различни нива...Ако не се обаждате със сигнали от различни места и не пишете кои са фермите - няма как да бъдат проследявани нещата в детайли, за да може поне на тези които остават да им се помогне!ПИШЕТЕ!Публикувано на 05-07-2010 15:54 | RE: Лято 2010-първи отзиви от Английските ферми........
galalex4
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 12
Регистриран на: 19.05.10
За лято 2010 вече започвам да си мисля, че трябва да говорим като за мъртвец...Това беше в преносен смисъл разбира се - ако някой не е схванал - да поясня! Шегата настрана - макар да съм в Бг за това лято нещо все повече започва да ми се натрапва усещането, че има неписана договорка нашите момчета и момичета да бъдат гонени ПОВСЕМЕСТНО! От цялата страна се получават сигнали, че масово се връщат тази година дори хора които не са само за първа, а и за втора, трета година...На тяхно място на момента /ама буквално на момента, как пък тооолкова бързо ги намират?!/ се "изстрелват" МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ОТ ПОЛША!Все повече започва да "намирисва" на умисъл българите да бъдат да бъдат гонени с причина и без причина! Всъщност повече второто!Дайте ако трябва на лични или дори не на лични, а тук както сме си - да напишем едно общо писмо не само до Конкордия, но и с копие до хоум офиса, до агенцията за защита на работниците /моля някой да напише точното наименование на съответната служба в UK/, както и с копие разбира се до Консула ни в Шотландия /тъй като повечето сякаш са от, а и да не е така - и от там има доста хора изгонени/ и копие до Посолството ни, конкретно до отдела за закрила на труда. Тъй като колкото повече служби бъдат въвлечени, толкова повече има шанс на помогнем поне на тези които ВСЕ ОЩЕ СА ОСТАНАЛИ! Мейла на който можете да ми пишете ако не искате тук е: gmal9@yahoo.com И не последно място разбира се - конкретно да опишем колкото се може повече случаи в които е имало неправомерно гонене на наши и е имало неизпълнение от страна на КОНКОРДИЯ /т.е. не си е направила труда да обърне внимание!/точката от договора за преместване!
Публикувано на 05-07-2010 15:54 | RE: Лято 2010-първи отзиви от Английските ферми........
galalex4
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 12
Регистриран на: 19.05.10
Изпращайте впечатления за различни случаи, от различни ферми - ще съберем всички факти и ги пращаме на медиите! Като статията в "24 часа"! Колкото повече сигнали се съберат за издевателства над българи, толкова е по-голям шанса да обърнат внимание...
Публикувано на 05-07-2010 16:24 | RE: САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010
vitooo
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 8
Регистриран на: 25.06.10
Поздравявам ви за инициативата, дано повече хора повярват, че имат права и да си ги търсят. За тези които са в Шотландия и имат проблеми с работодател може още докато са там да се свържат с Консула- доста разбран и отзивчив човек, който ще ви даде адекватен съвет и ще може да действате на място. Успех!!!
Публикувано на 05-07-2010 16:43 | RE: САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010
sepuko
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 118
Регистриран на: 30.11.08
Поздравявам ви за това ,което правите.Искам само да ви кажа ,че точно това е начина.Не се отказвайте и не си мълчете.Отстоявайте си правата и не позволявайте на никой да ви третира като животни само защото сте отишли да му работите.Помнете,че преди всичко вие сте хора.Хора със достойнство и чест а не роби.НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ.
Само като пример ще ви кажа за прословутата ферма S&A,до Херефорд.Навярно всички сте чували какво беше там или ако не сте можете да погледнете темата тука във форума.След всичко ,което хората изтърпяха там,след всички мъки и унижения имаше хора ,които не си мълчаха и вдигаха шум за всичко ,което се случва там.В момента тази ферма е преобразена на 180 градуса.Край на ниските ягоди,бере се само на високи,във каравани се живее максимум по 4 човека,във жълтите контейнери максимум двама,набират се само толкова хора ,колкото е нужно за да има работа за всички и то за дълго.Всичко това е плод само на усилията на хора ,които са се борили,помнете няма безкръвна революция,искайте си своето.
Всички фермери в Англия трябва да разберат,че българският работник не е роб.

Публикувано на 05-07-2010 16:47 | RE: САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010
gabrielitka06
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 5
Регистриран на: 16.09.09
GOLDEN PLAIN ферма с "Полска мафия". Те много ясно и открито правеха всичко възможно, за да ни заменят с друга националност хора и по-точно поляци. Те започнаха да заменят много от нас, българите, с поляци,с обяснението, че сме бавни работници!!!
Всеки един новопоставен на наше място дойде във Великобритания за първи път, и дори не знаеше каква е работа. Всяка замяна се случваше така, че беше свързана с поляци,които бяха на ръководни длъжности. Всъщност повечето от нас вече бяха доста бързи и много добре запознати с работата, ние бяхме все по-добри и постигахме все по-добри резултати и скорости, и те, без абсолтно никакъв срам ни изпратиха обратно в България с единствената мисъл и цел: ПОЛЯЦИТЕ да доведат повече техни "хора",т.е поляци. Човекът, който ни беше "къмп. мениджър" (разбира се от полска националност: Michal Lackowski) е отговорен за трансферите.
Всеки от нас, които бяхме изгонени отиде при него с молбата да бъде прехвърлен. Неговият отговор беше без колебание и много ясно изречен: "Защо трябва да се занимавам с " Конкордия " и да вземам други българи, като просто и лесно мога да доведа поляци ?!"
Много от нас изгонените българи го попитахме дори няколко пъти, и отговорът от негова страна беше,категоричен, че не може да ни помогне и полякът , нашият ръководител-мениджър,също без колебание дойде при нас и ни изпрати у дома,като ни замени с новаци от Полша и най-нахално с своята наглост, той ни постави в ЧЕРНИЯ СПИСЪК на "Конкордия" в Обединеното Кралство.От там нататък ние се опитахме по всякакъв начин да се свържем с представителите на Конкордия,както в България ,така и в Англия ,разговаряхме с тях и те не ни помогнаха по никакъв начин,техните думи бяха "разбираме ви какво е положението в GOLDENPLAIN ,но не можем да помогнем"-а кой тогава може да ни помогне,питам се аз като те немогат. Хората които са ни изпратили на работа и са си прибрали нашите парички,не ги е грижа за нас изгонените.
Не го пожелавам на никой,и моят съвет е,ако на някой от вас се случи нещо подобно да си търси правата до край,и да дерзае,да не се остава на такива копелета...да го прецакат.
Публикувано на 05-07-2010 17:20 | RE: САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010
galalex4
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 12
Регистриран на: 19.05.10
Тук помествам линкове към агенцията в UK, която /по техните думи - прочетете брошурата!/ реагира светкавично на сигнали...Аз така или иначе английски не знам добре, но помолих да ми преведат приятели писмото, което пратихме до консула в Дънди и посолството, което пък след това препратихме и до Конкордия и GLA - това есъкращението на въпросната агенция. Влезте в сайта- има раздели и бюлетини и на български, а за пребиваващите все още в Англия - ГОРЕЩО СЪВЕТВАМ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТЕЛЕФОНА ИМ ЗА СПЕШНИ СИГНАЛИ!
http://www.gla.gov.uk/embedded_object.asp?id=1013473
https://www.gla.gov.uk/report/Default.aspx?Lang=7
Редактирано от galalex4 на 05-07-2010 17:22
Публикувано на 05-07-2010 18:48 | RE: САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010
borianka_om
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 2
Регистриран на: 15.02.10
Здравейте! Бих искала да споделя с вас какво се случи с мен и приятеля ми в една от фермите за ягоди. Ние бяхме за първи и може би последен на селскостопанска бригада в Англия. Заминахме за фермата, за която бяхме разпределени на 14 май. Фермата се казва Wey Street farm, Kent. Изкарахме там 1 месец, като на 23 юни си дойдохме в БГ. Изгониха ни най- нагло. Още на първата седмица моя приятел получи едно от онези предупредителни писма, че си вършел работата бавно и не покривал нормите. До колкото знам в други ферми дават една седмица за обучение и свикваме с работата. Ние естествено гледахме да си покриваме нормите, все пка сме двойка и ако единия дръпнеше по- напред с щайгите помагаше на другия с каквото може, дори и с цели касети, но гоненията не спряха. Всеки ден на първия брейк биваха изгонвани между 6 и 10 човека, задължително, най- вече българи и румънци. На лънча още 3-4-ма . И общов зето все едни и същи хора. Нямаше работа никаква. За целия наш престой средно на ден сме работили по около4-5 часа. Както ида е...на 3-тата седмица моя приятел получи второ писмо за изгонване. Между другото вече бяха изгонили 5 румънци, а в целия камп се носеше слуха, че мениджъра е набелязал 10 човека, които трябва да изгони от фермата. На нас ни стана ясно, че ние сме следващите. Мина се още една седмица и на една от срещите с мениджъра, той ни каза, че е помолил ХОПС да ни потърсят друга ферма, където да ни трансферират, но понеже нямало места това едва ли ще стане и следващото, което може да ни предложи е да си заминем в БГ. Денят беше петък, а отговорът от Хопс щеше да бъде готов във вторник. Предупредените хора бяха 6-ма- 3-ма българи и трима румънци. Румънците бяха изгонени още в понеделник. Дойде така чакания от нас вторник, но ни гък, ни мък от старна на супервайзери и мениждъри относно това какво се случва с нас. Ние решихме, че сме се разминали, защото работат потръгна, не е имало гоненета от полето за неизпълнени норми- бяхме се обнадеждели, че всичко ще е ок. Но..в петък, на същата тази кошмарна седмица, (петък, към 18 часа) при раздаването на пей слиповете, мениджъра ни извика нас двамата настрана ни иказа, че не може да направи нищо повече за нас и ще трябва да напуснем фермата. Предложиха ни ние да се свържем с ХОПС и да ги молим за трансфер или каквото искаме да правим, но да напуснем най- късно до вторник. За всичко е ясно, че ХОПС не работят в събота и неделя и най- рано можем да се свържем с тях в понеделник. На всеки му е ясно, на човек не му остава нищо друго освен да си купи билет за БГ и да не се занимава с ХОПС. Както ида е..аз все пак написах и-мейл на ХОПС и им обясних, как са ни изгонили, без да ни дадат възможност да се свържем с тях и да се борим за трансфер, на който ние имаме право. До ден днешен нямам отговор от ХОПС, както се досещате. Незная дали сме попаднали в разни черни списъци и т.н, единственото което знам е, че не се отнесоха коректно към нас, изгониха ни без право да си направим трансфер и знам че, още на следващия ден в който ни казаха да си заминаваме, пристигнаха 2-ма поляци. Знам също,че гоненията продължават и последните изгонени са също една двойка, но румънци. А тази ферма се славеше с това, че до сега от там не са гонели никого. Хората, които бяха там за 3-4 година ни успокояваха, че до такива неща няма да се стига и никога не се стигало за тези години. Както ида е, исках да отбележа също, че и тук супервайзорите бяха поляци, като една от тях (жена), не знаеше грам английски. Та, това е нащата история и нашия злополучен опит с бригадите в Англия. Бих подкрепила всяко едно протестно действие спямо това унизително отношение към българите и гоненията, от които посртадахме и ние.
Публикувано на 05-07-2010 20:34 | RE: САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010
Antilopata
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 138
Регистриран на: 26.01.10
Borianka, коя е фирмата посредник от Бг, която ви прати там.
Браво на Galalex че пише какво трябва да се направи в случай на несправедливост, дано да спрат тия неща. Успех!
Публикувано на 05-07-2010 20:36 | RE: САМО ФАКТИ-НАРУШЕНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ - 2010
galalex4
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 12
Регистриран на: 19.05.10
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=534893

Това излиза утре в "ТРУД".....ИЗЛИЗА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОБАЖДАНЕТО НИ ДО РЕДАКЦИЯТА! А НЕ САМО ПИСАНЕ ПО ФОРУМИТЕ! АМИ НАЛИ ТОЧНО ЗАТОВА ДАВАМЕ МЕЙЛ - ДА НИ ПИШАТ ТАМ И ДА ДАВАМЕ ОЩЕ ФАКТИ НА МЕДИИТЕ!Същия този линк вече го препратихме и на GLA! Вижте линка в горния пост!
Редактирано от galalex4 на 05-07-2010 21:19

страница 1 от 5

1 2 3 4 > >>

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23856 | Форумни мнения 29816 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 27 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: ajmc_6876
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308 sitalk2004 emma76 junek

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти