Форум >
>
Ферми в UK - Англия, Шотландия... >
Тема: Cobrey Farm

страница 15 от 15

<< < 12 13 14 15
Публикувано на 17-01-2018 16:30 | RE: Cobrey Farm
Slavizapi01
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 1
Регистриран на: 17.01.18
Здравейте. Престой ни заминаване в cobrey norflok бране на аспержи казаха ни че това по е малката ферма. Моля някои ако е бил там да каже малко повече информация!Публикувано на 02-05-2018 13:58 | RE: Cobrey Farm
kobri_ujilen
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 1
Регистриран на: 02.05.18
На 27 март отидох в голямата ферма в Рос. Две седмици бях там без работа, заради лошото време. Работих две седмици и после си тръгнах.

Предполагам ще изпусна някои дребни изнервящи за там обстановката, но на кратко за фермата.

Каравани и караван парк.

Караваните са много стари и прогнили. В повечето няма шкафове, рафтове и гардероби. Избила мухъл и прогнили части от мебели. Караваните са зле поддържани и от самите живущи. Над 80% от румънците и българите са предимно от селата. Одушниците с около 1см. прах, матраците продънени и буквално пропити с мазнини от пот и друга мръсотия, зоната за готвене пропита с мазнотия и изпарения от готвене. Има и хубави каравани, но те са за самите вайзъри и мениджъри, и техни роднини. Поддръжката на караваните я няма никаква. Реагират момчетата, но след няколко дни, дори седмица, като просто закърпват положението. Който хване студените дни (както мен), задължително трябва да има "духалка" иначе умира с малкия радиатор предоставен от фермата.

За каравана вече взимат по 49паунда седмично. Бутилката газ е 60 паунда, която се дели на живущите в караваната. За ток не се плаща.

В караваната може да сте 4 или 6 души. Най-големият проблем е хладилникът, с размерите на готварска печка е. И 6 души да си държат храната? Наистина подигравка.

На сайта им пише, че има "игрална зала". Едно джаги, билярд, тенис на маса. Компютърната зала е оборудвана със 7 много буквално стари и слаби компютъра, от които работеха 3. Всичко това се ползва предимно от старите работници. За новодошлите ще е трудно да се докопат.

Има "магазин" в който е и пералното помещение. Самият магазин е оскъдно снабден, но може да си накупите при късмет, хляб, луканка, вафли и сладки барове, безалкохолно. Големият недостатък е, че може да платиш само с карта, не приемат пари на ръка. В Алди магазина лимонадата 35пи, в техния магазин почти паунд. Малка енергийна напитка в Алди 25пи, в магазина им 50пи.

Пералнята се плаща пак с карта, но ако нямаш ти записват работния номер и после ти спират от пейслипа или си плащаш с вече наличните в картата. Пуснах две перални и сушене, купих от тях прах, в последствие разбрах, че са ми сложили и омекотител. Всичко това за скромните 10 паунда. Ботуши в магазините по 10 паунда, в магазина на фермата 13 паунда.

Магазина и пералнята не са в услуга на работниците, а в полза на собствениците.

Където са магазина и игралната зала, там е и офиса на караван-отговорниците. Българка и румънец. Българката много услужлива, никакви грижи с нея. Румънеца, гледа да претупа нещата.

Шопинг.

При вече започнал сезон има 3 пъти седмично микробуси до селцето от градски тип. Спирката е на паркинга на Морисън. В близост до него е Алди, който е на принципа на нашия Лидъл. В Алди е най евтино, но не е голям и богато зареден магазин тип Азда.

Бусовете тръгват от към 17:30 - 18:00 часа и са до около 21:00 последния. Имах случай в който бусовете спряха работа понеже са с близки часове до оувъртайм. Наложи се асистента на мениджъра да ни вземе с бус. Първата група се прибрахме в 21:40, а втората група се е прибрала около 22:30 предполагам. При регистрацията в малкия офис, ви се издава тип бадж със снимка и работен номер. Към него има ламинирани цветни листчета, разграфени и по месеци. При качване в буса за магазин и при прибиране, тези листи се дупчат. Имате право на 5 ползвания на буса месечно. Дават ви и една зелена жилетка за целият сеозн, която трябва да пазите и върнете в края на сезона.

Втори вариант е споделено такси, в посока е 7 паунда. Трети вариант, който масово се практикува е пеш до селцето. Минава се през една гора, през частни полета и после в селото. Понеже се минава по козите пътеки и няма как да бързате, от фермата до центъра ви е точно 40 минути ходене. После чакате буса да ви върне във фермата или обратно по козите пътеки, но натоварени с чанти и раници. При дъждовно време е кошмар да се ходи пеш до селцето..

Заплащане, часове, работа.

Плаща се минималото на час за Англия, 7.83 паунда. За тези под 25 години обаче е 7.40 мисля на час. За тях е еба.ка, понеже имате еднакви трудни часове, а те са с по-малко пари от вас.

Принципа на работа е следния: Вечер, след 18:00 отивате до компютърната зала. Там има голямо табло (то е за работещите на полето) със списъци. Гледате по списъка си работен номер и име дали сте на работа или сте дей оф/почивка. Съответно, ако сте на работа при кой вайзър сте. Принципно сте при един вайзър два дни, после при втори, трети. Може да се паднете обаче при даден вайзър и 4 или 5 дни. Принципа на тази ротация е според направените от вас часове и каква оценка ви е поставил самият вайзър. Според часовете са и почивките. Забравете за оувър тайм. Такъв имат предимно старите работници и румънците. Бил съм свидетел дори на стар работник да му се напомни за оувъртайма и до колко часа да работи. Средните часове са 38, 39 до към 42, 43 часа.

Сезона започва със ревен, аспержи, след тях има боровинки и зелен боб. Ревена е много малко пак за старите берачи. Сезона на зелените аспержите е до към 25 юни. Има и бели аспержи, но са за кратко една група работи там и то отбрани работници. Има малка дупка/пауза според времето за боровинките и боба. Боба и боровинките според сезона е два и половина до към 3 месеца. Това е основно, не им слушайте другите глупости за картофи, грозде, вино, пилета и подобни.

Мениджъра поставя часове за дадено поле. Вайзърите пришпорват резачите и тракториста за да могат да се вместят в тези часове за поле. Буквално се ходи много бързо след трактора. В началото на сезона преди бране се отварят мини парниците под които са аспержите, после берете, след това затваряте найлоните. Една пауза за храна от 25 - 30 минути за целия ден. При 10 часа на поле имам 30 мин. почивка, устно ми пишат бране 7:50 часа. 1:40мин. ми е движение от поле до поле, това според вайзъра. Истината е, че реже от часовете за да се вмести във зададеното му време от мениджъра. Следователно часовка няма как да се прави. Понеже има много хора за полето, като се наближат около 40 часа излизаш в дей оф, понеже трябва и за тях работа. Но на теб ти се обяснява, че не режеш добре. Споменах горе, че вайзърите пишат оценки. След лоша оценка си дей оф и в офиса да ти се напомни, като на малоумно, че не си добър берач и трябва да дадеш всичко от себе си за да си по-добър.

Бере се и в оранжерии. Естествено, там температурите са ужасни. Пиеш ли повече от два пъти вода или се почешеш вайзъра започва да пуфти и гледа лошо, понеже губиш от времето зададено от мениджъра.

Трета година мениджъра е румънец. Собственика го е пратил да учи в частно училище за аспержи, с помощта на предишния мениджър - англичанин. При англичанина фермата е била на ниво, но поради някаква причина се е махнал и го е наследил въпросният румънец. Прави каквото си поиска заради училището и разбираемо е румънците да са добре, а българите не. При трето посещение в офиса ви гонят.

Моите съкилийници работеха в цеха/пак хауса. Първите две седмици едвам правеха по 25 - 30 часа. От тях знам че в пика цеха е на две смени и тогава се пряват по около 50часа. Там също има оценки, и отново на трето посещение в офиса ви гонят.

Като цяло.

Ако имате ваша си английска банкова сметка ви изплащат там парите, ако ли не ви издават предплатена карта. Тяхната карта е на виртуална банка, която няма никъде офис в Англия. Взима 10 паунда за активация, и по 2.50 седмично за обслужване. Няма опция за акаунт с който да си следиш баланса през нета, а трябва да се проверява на банкомат, като разбира се таксува отново. Ако теглите от български банкомат ви взима 15 паунда. Въобще банката е в ущърб на работниците. Предполагам обаче, че фермата взима някакви дивиденти от нея.

Такси до и от самата ферма за сам човек по-малко от 130 - 140 паунда няма.

Понеже сте обградени от планини/възвишения, интернета е много зле. Поносим е, но в сравнение с други ферми за мен е зле. Сега изграждат уж мрежа, но не очаквайте чудеса. Щом преди години собственика си е донесъл домашния рутер да пръска нет из кампа, и предвид тотално остарелите компютри от залата, си направете сметка и каква ще е въпросната нова нет мрежа.

Българските вайзери и вайзерки и шофьори на бусове се държат много зле с българите. На румънците обаче се кланят, усмихват, обясняват и помагат.
Ако фермата бе с хубави условия и пари, старите работници щяха да си се връщат там. Твърдят, че има около 1000 работници за сезона. Щом от тях има някъде 10% стари работници техни приятели и роднини, предимно вайзъри, трактористи, бус шофьори, си направете сметката добре.
Редактирано от kobri_ujilen на 02-05-2018 14:00
Публикувано на 20-02-2021 18:30 | RE: Cobrey Farm
wowbez
Потребител
Аватар на потребителя

Мнения: 1
Регистриран на: 20.02.21
angry фермата е едно ужасно място за живеене не се лъжете angry никакво отношение към българите третират ни като роби има румънка и българка които работят в офиса ако нещо се случи с вас или имате проблем тяхното решение е да напуснете фермата ако не ви харесва работих на полето разболях се исках медицинска помощ а българката жулиета ми каза че ако отида в болнично заведение ще ме изгонят от фермата стари каравани има мишки в тях всяка сутрин се събуждахме с миши изпражнения когато го казахме в офиса жулиета ни каза да си наемем квартира в градчето до нас супервайзерите на полето са ужасни хора обиждат и заплашват НЕ ЗАМИНАВАЙТЕ КОЛКОТО И ДА ВИ ГОВОРЯТ ЧЕ Е ДОБРЕ-БЪДЕТЕ СИГУРНИ ЛЪЖАТ ВИ !!!!!! angry

страница 15 от 15

<< < 12 13 14 15

Прехвърли се към форум:

Регистрирани в сайта: 23857 | Форумни мнения 29816 | Качени: 3023 снимки
Посетители онлайн в сайта: 79 | Логнати бригадири: 0 | Най-нов бригадир: Balabanov777
Бригадири в момента или преди малко във форума:
Balabanov777 Boys01 starsdesk Pepe315 YordankaAlek... GeorgiDimitr... Ivo puhinio stoqn_921 mitko55 megastas mir8611 radosslavv sisoko81 sarfaa quiksilver gogonbr miro75 _pepito_ statope precakan sv85uk garvana8308 sitalk2004 emma76

Brigadiri.com е форум за студентски бригади и работа в чужбина, както и всякаква полезна информация за сезонна работа в чужбина. Снимки, мнения и коментари споделени от хилядите потребители на Brigadiri.com.
Creative Commons License 2008 - 2024 © Brigadiri.com | Регистрация| Търси в сайта | Условия за ползване | Декларация за поверителност | За контакти