47 мнения81 815 прочитаЗапочната 4 февруари 2011 г.
Период на дискусията2011–2020Най-активна година2012Запазени мнения47Прочита81 815
#01Бригадир_6314
Здравейте , търсих информация за тази ферма тук и срещтнах както много добри така и много лоши отзиви , мисля че има разлика между тези който са били преди и който ходят наскоро . На мен лично ми предстой да ходя това лятото юни 2011 :) от конкордия ми казаха че ще бера и пакетирам лук нищо по конкретно , ако има някои който е бил миналата година с по прясна информация да ми каже как стоят нещата , за условията на живот разбрах че са нормални , интересуваме по точно самия процес на работа ,почивка и заплащане ? Благодаря ви за отговорите ! ПС; зная че има такава подобна тема но както казах искам ново инфо ;)
J E Piccaver & Co Norfolk House Farm Gedney Marsh Spalding Lincolnshire PE12 9PB
Ivo: За да няма някакви други излишни повторения е хубаво все пак да се погледне и старата тема за Jepco: http://brigadiri.com/forum/viewthread.php?forum_id=19&thread_id=1
#02Бригадир_1
Ок, старата тема отива в архива. Като се замисля това беше първата тема, която пуснах във форума. :p Носталгия ме обзе. :D
Лук викаш. Значи ще бъдеш или на полето - да береш лук. Или в пакхауса - пакетирането му.
Брането на лук беше сладка работа (през 3те години, които бях там). Обаче последната година почнаха едни нови начини на бране, резултат на което е повече хамалогия за берачите и по-малко пари. Как е било миналата година - вече не знам. :)
Мога да кажа, че до 2009 съм адски доволен от всичко във фермата ...и като условия за живот...и работа и заплащане.
п.п. За снимки - пиши в търсачката jepco и му дай да търси само снимки. Има бая... И разгледай профилите на потребителите, които са качвали снимки.
#03Бригадир_6314
Благодаря ти Иво за отговора , както разбирам и от другите ти коментари и изказвания за тази ферма наистина ти е на сърце , но все пак ми се иска да се включи някой който е бил там 2010 г ,относно снимките от JEPCO разгледах доста ... абе много кал много нещо хах :D
#04Бригадир_3423
Ние с приятелката ми ще ходим в тази ферма април месец,като цяло разбрах че фермата е добра и има много положителни отзиви.Но не ми стана ясно през април месец започва брането или засаждането на реколтата?
#05Бригадир_1
през Април месец се прави всичко :)
#06Бригадир_1619
hora daite malko info tezi koito sa bili v JEPKO 2010 kak e polojenieto ima6e li rabota i izkarvaha li se hybavi pari?
Ivo: пиши на кирилица!
#07Бригадир_6
Здравейте, аз съм от тези, които са бяха в Джепко и през 2010 година. Да, работа си имаше, може да се каже, че си бе нормално. Що се отнася до 2009 година промяна по отношение на харвеста нямаше - работата си бе долу-горе същата. Но лука не бе най-добрия, който един работник иска да бере, за да изкарва хубави пари, дори на Съфолк(втория камп, с който разполага фермата) бе трагичен и много бързо приключи брането и някои от лукаджиите бяха преквалифицирани в харвестари, а други си тръгнаха. През 2010 година фермата бе пренаселена от литовци, за тази година чувам, че щели да бъдат значително по-малко, но това май го знае само главния мениджър на харвеста - казва се Мантас. Колкото до парите - всеки си има различни разбирания за това колко трябва да получава за работата си в една ферма, но мога да кажа, че в сравнение с получаваните от масовото население пари за една седмица, тия си бяха доста добри. Иво аз зная как ще реагираш, когато ти кажа, че постоянния payslip през миналата година се движеше около 220-250 паунда, но такива бяха реалностите или поне през втория сезон, но доколкото слушам и през първия положението не е било по-цветущо. Тези, които ще ходят тепърва там мога да ги посъветвам, че ако ще ходите за втория сезон е хубаво да си вземете много, ама наистина много топли дрехи, защото в края на октомври времето не е никак благосклонно. А що се отнася до това какво се прави през април - тогава, както казва и Иво, се прави всичко - лука би трябвало да е вече поникнал и да се бере, а в края на месеца и началото на май постепенно започва харвеста. На тия, които са избрали офертата за Джепко през тази година желая много късмет и хубави моменти от престоя там.:)
#08Бригадир_1
След тия удръжки 250 паунда са си много добре Марго.. :)
#09Бригадир_6
Да, да и аз това казвам, но нали знаеш, че всеки си има свои разбирания. Аз казвам, че на фона на общата мизерия в заплащането в БГ, тези пари си бяха направо богатство. Но пак имаше хора, които дойдоха от ферма за моркови и работата има се видя много, защото там за същите пари лежели по цял ден, защото са плевили моркови, а това май се прави легнал върху някаква платформа. Но пък имаше хора, които дойдоха от ферма за ягоди и тия пари им се сториха дори много добри, така че винаги има доволни и недоволни. Дори на един колега като му видели последния payslip, в офиса в София, когато си подавал документите за данъци, му казали, че е щастливец, защото в други ферми за такива пари не можело и да се мечтае. Така че, който е приел покана за Джепко само трябва да стисне зъби да се справи с първоначалната мускулна треска, ако е на харвест, и "удоволствието" да става в 5 и да го вали цял ден, но поне ще е сравнително доволен, дори повече вероятно, спрямо сегашната ситуация в БГ. :)
#10Бригадир_4188
margoredfan писа: Да, да и аз това казвам, но нали знаеш, че всеки си има свои разбирания. Аз казвам, че на фона на общата мизерия в заплащането в БГ, тези пари си бяха направо богатство. Но пак имаше хора, които дойдоха от ферма за моркови и работата има се видя много, защото там за същите пари лежели по цял ден, защото са плевили моркови, а това май се прави легнал върху някаква платформа. Но пък имаше хора, които дойдоха от ферма за ягоди и тия пари им се сториха дори много добри, така че винаги има доволни и недоволни. Дори на един колега като му видели последния payslip, в офиса в София, когато си подавал документите за данъци, му казали, че е щастливец, защото в други ферми за такива пари не можело и да се мечтае. Така че, който е приел покана за Джепко само трябва да стисне зъби да се справи с първоначалната мускулна треска, ако е на харвест, и "удоволствието" да става в 5 и да го вали цял ден, но поне ще е сравнително доволен, дори повече вероятно, спрямо сегашната ситуация в БГ. :) макар за първи път без опит в други ферми, мисля че парите бяха много добри. Като се прибрах и показах пей слипа на приятели, казаха че те не взимали и на половината, в техните ферми.. Но гърча на ХАРВЕСТ беше най суровият ми сървайвър... *satan*
#11Бригадир_7388
здравеите някои може ли да ми каже каде се кандидатства за JEPCO има ли телефон,саит или нещто подобно
#12Бригадир_8115
Здравейте, бих искала да Ви помоля за информация за фермата и за работата която се извършва юли-септември в J E Piccaver & Co (JEPCO). Понеже получих оферта за там за тези месеци и в офертата не пише конкретно каква дейност ще извършвам. Прочетох, че фермата е една от добрите и си заслужава заминаването, но понеже съм сама и малко съм притеснена по този въпрос. Благодаря Ви предварително.
#13Бригадир_1
бране на лук и салати.
#14Бригадир_8115
Благодаря, Иво :)
#15Бригадир_9031
Получих трансфер за тази ферма след една седмица и го приех. Не прочетох нито един лош коментар за фермата, а имам приятели които са били 2009 в същата ферма и ми казаха, че е ужасна. 50 паунда за порткабина, 5 за интернет , 15 за бус за шопинг и нз си още кво. Работили всеки ден от тъмно до тъмно за 200 паунда на седмица. Някои може ли да ми каже кво ще ме очаква през октомри. Благодаря Ви предварително
#16Бригадир_8919
Иво, аз получих оферта за харвестер в тази ферма и до колкото прочетох повечето коментари са много весели и обнадеждаващи. Само ме притеснява това което си писал че е тежка участта на харвестерите, ти какво работи там харвест или сееше ? Питам те защото имам възможност да избирам между сеене и харвест и съм силно озадачен. За сеещите ми казаха че имали работа само от Понеденик до четвъртък и можело да взимам по-малко заплащане като такъв а харвестерите имали работа и събота. Става въпрос за тази година. Моля те да ме посъветваш какво да избера.
А да и един друг въпрос видях че си писал за данъка, аз съм 4ти курс ако си извадя уверение от университета ще ми свърши ли работа ? Благодаря ти предварително.
#17Бригадир_1
Харвестарите изкарваха повече пари - бачкаха повече естествено. Плантаджиите зависят от времето - ако вали дъжд не бачкат. Ако се случи да не могат да сеят няколко дни после бачкат, за да наваксват. Но в повечето случаи може да се каже, че на плантинг се изкарваха по-малко пари. Сега не знам как е. :)
п.п. не съм бил на харвест.
Относно "тежка е участта на харвестарите" - тва е в отговор на мнението над моето в старата тема. :) Той си е казал човека. :))
#18Бригадир_8919
Мерси :) До колкото разбирам плантерската работа е по-лека и зависи повече от метеорологичните условия. Аз от работа не се плаша за това избирам да съм харвестер пък нека да ми е тежко B) А за данъците имаш ли представа дали уверението от университета (преведено и легализирано) ми върши някаква работа? Защото от фирмата ми казаха че щом съм 4ти курс няма смисъл. И друго се сетих да те питам: този 'locker' за личните неща който го има в всяка каравана за всеки по отделно ли има или за по двама са или са общи? Вратите заключват ли се ?Как да си пазя вещите ?
#19Бригадир_1
Локърите - си ги има всеки, обаче ако искаш да си заключваш ти трябва катинар. Същото важи и за хладилника в кухнята. :) Иначе вратите на каравините се заключват, също така има и камери в кампа.
#20Бригадир_9539
Извинявам се ако е малко офтопик, но някой има ли имейл на Греъм Уилкинсън от JEPCO?
#21Бригадир_8919
Въпросче: В караваните там дават ли възглавница и завивка? Защото ми заемат много място и едва ли ще взема. И като цяло какво е най-необходимо за там? За сега съм приготвил два гащеризона тънък и дебел (непромукаеми), дъждобран тип пелерина (хахахаа), няколко ханцуга и горнища, тениски, бельо, работни обувки и ботуши, тоалетни принадлежности, малко лекарства just in case също така мисля да взема и едно шише от домашната ракия и луканка :)
#22Бригадир_1
Дават, ето как изглежда леглото в Джепко. [старо външно изображение]
Дъждобрани дават, ботуши дават (поне даваха преди де) :))
Горе питаха за мейла на Греъм. Направо му пиши мейл и го питай за дъждобран и ботуши и той ще ти каже. Graham.Wilkinson@jepco.co.uk
#23Бригадир_8919
Уау!! Изглежда доста по-добре от колкото си го представях, направо супер :) дано още да е така че и по-добре да е станало *cool2* Греъм ми писа преди няколко дни с линк към една анкета, която като я попълниш, уж ти показва UNTRODUCTION, но като гледам още не са добавили интръдъкшъна и няма никакво инфо, пише смао да се свържем с него. Писах му сега за ботушите да видя дали ще отговори. От фирмата ми казаха ми че е много коректен.
#24Бригадир_1
Ами леглата са ОК, но като цяло караваните .. то не са каравани а порт кабини стават само за спане. Не са като караваните в някои други ферми със хол с тва ти онова ти. :)
#25Бригадир_8919
Модулите с информация са добавени.Доста са може би към двадесетина плюс снимки таблици и илюстрации, а има и тестове към някои от тях.Абсолютно всичко е разяснено. Греъм ми отговори на всички мейли, вижда ми се точен за сега.Щели да дават не само ботуши но и дъждобрани, шапки и ръкавици. Като добавим и факта че няма нужда да се носят завивка и възглавница, приготвянето на багажа значително се улесни B) Чесно да си кажа хич ама хич нямам търпение вече да дойде датата за тръгване *samolet* Чудя се тъй като отивам сам с какви ли хора ще ми се падне да споделям порт-кабина и в какъв ли отбор ще се падна на харвеста *hmmm* дано да успея да се сработя с тях Пожелавам успех и приятно изкарване на всички останали в Джепко тази година *luck*
#26Бригадир_6
Да разясним малко за харвестарите - да, тежка е участта им, защо вали, не вали, също както и при лукаджиите - ти си на полето. Ако ще земята да се пука от сушата - ти пак си там. Не искам да те стряскам, но трябва да имаш здрав кръст, най-вече и ако успееш бързо да включиш за какво става дума в брането, няма да имаш никакви проблеми. ако отиваш за първия сезон е по-добре, защото и времето е по-топло и салатата е по-хубава, а през втория сезон малко се скофтя тази салата и това е заради многото дъждове, които започват от август месец - с две думи - след септември салата започва да гние и е по-гадно брането - стои се повече време за същите пари. Поне през миналата година нямаше огромна разлика между парите на плантинга и тези, които се взимаха от харвеста - дори имах чувството, че искат да изравнят всички - може само аз да съм останала с това впечатление. Не зная как ще е през тази година и какво са намислили да променят. Греъм наистина е точен - за каквото и да го помолиш го прави - от време на време забравя, но като му напомниш и нещата обикновено стават :) Пожелавам ти ползотворна и успешна година в Jepco-то и да останеш доволен :)
#27Бригадир_8919
Наема за пребиваване в Джепко тази година отново ще е 53 паунда. Graham Wilkinson translated in bulgarian: За ползване на удобства за студентите (принос за ползване на минибуса за лични цели, за почистване, сателитна телевизия Sky и достъп до Интернет).
#28Бригадир_6
Аз нямам спомен да е бил под 50 паунда. Включват се 15 паунда за бус - с него се ходи на работа и до магазина за храна, 5 паунда за чистачките, които идват всеки ден, без събота и неделя, когато една каравана, на ротационен принцип, чисти кампа, около 2 пануда за нета и телевизията и останалото е за караваната. Като се замисли човек не е зле. Чувала съм, че в други ферми е дори по-зле - плащали са си тока, къпането, а и за пералнята. В тази сума тук е включено всичко. Успех на всички, които ще "цъкат" салатки през този сезон! :)
#29Бригадир_8919
margoredfan само двайсетина паунда общо се събират сигурен/на ли си? Това за коя година става въпрос?
#30Бригадир_1
fliqper, кое по-точно не ти стана ясно? :) Общо са 53 паунда седмично. 15 за бус, останалите са за ТВ, Интернет и живот в кампа. :)
Още по темата
Свързани дискусии
Други архивни теми със сходно заглавие или от същия раздел.