184 мнения501 186 прочитаЗапочната 22 февруари 2011 г.
Период на дискусията2011–2017Най-активна година2011Запазени мнения184Прочита501 186
#61Бригадир_6665
Благодаря
#62Бригадир_5365
Дойде и моя ред да пиша в тази интересна тема! Прочетох всичко от А до Я написано до тук, отворих и съхраних всеки линк и документ който сте постнали. Бих искала да кажа на Fairy че информацията което е постнала е изключително полезна и бих казала изчерпателна за хора в нужда като мен. Благодаря. Аз обаче имам 1-2 запитвания от рода на тъп въпрос за подсигуряване. Предстои ми следната ситуация и търся най - лесния и успешен начин за благополучен край на моите терзания. Аз ще заминавам отново във ферма за 6 месеца, там ще си извадя NIN тъй като нямам от първия път, банкова сметка имам. Моят другар в живота обаче, неможе да дойде във същата ферма и неможе да използва услугите на ХОПС (репортнат), а относно Concordia, там се видя че за следващия сезон шанс нямаме. Та той ще дойде при мен, да си подава документи за self-employed или за студент. Питането ми е - кой е по лесния вариянт и по бързия? НИН и банкова сметка си има Аз исках да подадем документи от сега онлайн, но нали трябва да докажем адреса на който уж живеем, а не успяхме да намерим приятел който да предостави адреса си за тази цел. Също ме интересува, когато искат доказателство за адрес, за колко месеца назад искат да им предоставим сметки за въпросния адрес? Ох много изписах, но ми е лудница и съставянето на план е сложна работа! Та някой ако може да ме посъветва, ще съм много благодарна, ако не, сама ще си блъскам главата.
#63Бригадир_124
Преди да отговоря да поясня, че не съм съвсем сигурна в правотата си, ако има неточности моля някой да ме поправи да не заблуждавам хората...
Питането ми е - кой е по лесния вариянт и по бързия? И за СЕ ( жълта карта) и като студент (жълта студентска карта) законово определеният срок за чакане на заветната карта е 6 месеца. Друг е въпроса, че отговора обикновенно идва по- бързо. За студент трябва да си избере акредитиран колеж, да се запише, да си направи подходяща застраховка (Full comprehensive health insurance) ( сравнително ново изискване), праща и чака. За СЕ съм обяснявала, но предполагам много неща са се променили. За мен, ако имате пари за колеж ( студент) е по- добре, 20 часа право да бъде наеман е по- добре отколкото сам да си търси работа ( НО вие си знаете най- добре)
Аз исках да подадем документи от сега онлайн От няколко дни онлайн системата за регистрации и т.н. нещо не работи и ми къса нервите, не знам, проблема може да е в мен, или пък да е временен
Също ме интересува, когато искат доказателство за адрес, за колко месеца назад искат да им предоставим сметки за въпросния адрес? За какво ти е това доказателство за адрес? По принцип и един банк стейтмънт стига като доказателство...
Някой друг да се включи..?
#64Бригадир_5365
Ами ако е банк стейтмънт от тази година предполагам че ще стане, обаче после документите ще отидат във фермата (там е адреса). А никой от познатите ми не иска да си рискувал адреса... И аз си мислех да се запише студент, незнам какви са цените но ми предстои да разпитам и проверя. А пък каква е тази застраховка "Full comprehensive health insurance", брей не я знам, скупо ли е? То и правото на 20 часа работа, пак сам трябва да си издирва тая работа.. ама с тоя self employed мисля че е голям въртеж, фалшиви фактури и всякакви такива.. *neznam* пламнала ми е главицата от документи *kvobe*
#65Бригадир_5311
Бих искала да попитам какви видове данъци(осигуровки) се плащат, когато си самонаето лице. Само това 20 % ли е, или има и други. И подлежат ли на връщане, както когато сме на ферма?
#66Бригадир_5311
Бих искала да попитам какви видове данъци (осигуровки) се плащат, когато си self-employed . Само тези споменатите по-горе 20 % ли са, или има и други? И подлежат ли на връщане, както когато сме на ферма?
#67Бригадир_5845
Aко ще кандидатствате онлайн имайте в предвид , че проверяват от къде е подадено (проверяват IP адреса) . Ако сте в момента в България трябва да намерите доверен човек да ви ги подаде от Англия или като дойдете тук да си ги оправяте сами . Данъци , плащани като самонает не се връщат ! Представи си колко народ ще се възползва ако ги връщаха ! Също така стари стейтмъни не важат - искат ,,по преснички ,, от последните 1-2 месеца . Има един колеж в Кройдън , който е сравнително евтин (към 400 паунда за учебна година ако се не лъжа) . Обявата май , че е в БГ.БЕН . Може да провериш в сайта им . Другото , което трябва да знаете , че тук само дето за тоалетната не ти искат документ , че можеш да я ползваш ! За всяка работа за да я работиш ти искат документ ( английски ), че имаш право да я работиш. За някои професии даже по няколко ! Скоро се сблъсках с тези препятствия и знам какво е . Надявам се да съм помогнал с инфото ! PS : Внимавайте на кого си давате данните !
#68Бригадир_750
beb4eto25 писа: Бих искала да попитам какви видове данъци (осигуровки) се плащат, когато си self-employed . Само тези споменатите по-горе 20 % ли са, или има и други? И подлежат ли на връщане, както когато сме на ферма?
Като селф емплойд можеш да си върнеш данъците,но трябва да попълниш данъчна декларация.Не можеш да бачкаш във ферма и да си селф,защото ,за да идеш на ферма ти се издава работно разрешително(work permit).Можеш разбира се да имаш отворен селф ,но трябва да си плащаш осигуровки клас 2.Ако си с пермит ти се удържат автоматично от заработката.Така че става плащането двойно.
#69Бригадир_6655
Tatko Barba писа: beb4eto25 писа: Бих искала да попитам какви видове данъци (осигуровки) се плащат, когато си self-employed . Само тези споменатите по-горе 20 % ли са, или има и други? И подлежат ли на връщане, както когато сме на ферма?
Като селф емплойд можеш да си върнеш данъците,но трябва да попълниш данъчна декларация.Не можеш да бачкаш във ферма и да си селф,защото ,за да идеш на ферма ти се издава работно разрешително(work permit).Можеш разбира се да имаш отворен селф ,но трябва да си плащаш осигуровки клас 2.Ако си с пермит ти се удържат автоматично от заработката.Така че става плащането двойно. Tatko Barba недей така бе брато защо да не можеш да работиш във ферма ако си селф емплоид , аз познавам много такива хора ... водяд ги чистачи пък си работят целогодишно и внасят някав минимален иншуранс на в края на годината и си вземат чисто парите ... много супер вайзери са по този начин .. въпроса е дали фермера 6а са съгласи да те вземе като селф емплоид
#70Бригадир_5311
Благодаря ви, объркахте ме още повече. Единият пише, че данъците не подлежат на връщане, а другият-обратното. Единият пише, че не може да си селф и да работиш във ферма, а другият-пак обратното.
#71Бригадир_124
като си селф имплойд и работиш за дадена агенция, която ти удържа данъци, то след попълване на данъчната декларация някаква сума е възможно да се върне ( зависи и от разходите които си направил и др. неща). Ако си селф имплойд и сам си внасяш всички такси и т.н., то след като попълниш данъчна декларация на края на финансовата година и си изкарал повече пари от определения необлагаем минимум трябва да си внесеш данъците. Относно селф имплойд и работа на ферма: Tatko Barba недей така бе брато защо да не можеш да работиш във ферма ако си селф емплоид , аз познавам много такива хора ... водяд ги чистачи пък си работят целогодишно и внасят някав минимален иншуранс на в края на годината и си вземат чисто парите
Да, явно е възможно, но е незаконно!!!
#72Бригадир_750
Fairy писа: като си селф имплойд и работиш за дадена агенция, която ти удържа данъци, то след попълване на данъчната декларация някаква сума е възможно да се върне ( зависи и от разходите които си направил и др. неща). Ако си селф имплойд и сам си внасяш всички такси и т.н., то след като попълниш данъчна декларация на края на финансовата година и си изкарал повече пари от определения необлагаем минимум трябва да си внесеш данъците. Относно селф имплойд и работа на ферма: Tatko Barba недей така бе брато защо да не можеш да работиш във ферма ако си селф емплоид , аз познавам много такива хора ... водяд ги чистачи пък си работят целогодишно и внасят някав минимален иншуранс на в края на годината и си вземат чисто парите
Да, явно е възможно, но е незаконно!!!
За можене,можеш,но тук става реч за масовката според мен.Освен това хората които бачкат така са прекалено малко и не всеки може да се класира по този начин.
#73Бригадир_10330
Ако нещата във фермата не са добре и да речем имам късмета да изкарам някави пари за наем и агенция, като www.calibreinternational.co.uk искам да питам от нея осигуряват ли документи за работа, или трябва да съм си набавила сама поне жълта карта *hmmm*? Може ли човек (напр: мъжът ми) да дойде първо чрез агенцията, или трябва да дойде и той на място? И последно: Татко Барба,можеш ли да ми кажеш какви пари са комисионните на агенцията?Търсих по сайта, но не срещнах такава информация. Еднократна ли е таксата,или получават процент от заплащането в известен перод от време? Още ли смяташ,че са коректни и си струва да се работи с тях?Ще съм благодарна, ако ми отговориш, стига да не те затруднявам.*poklon*
#74Бригадир_7510
Ами ако сключиш брак с българка във Великобритания и си в процес на чакане на документи за Селф, това би ли ти помогнало по някакъв начин или няма особено значение?
#75Бригадир_124
narche писа: Ако нещата във фермата не са добре и да речем имам късмета да изкарам някави пари за наем и агенция, като www.calibreinternational.co.uk искам да питам от нея осигуряват ли документи за работа, или трябва да съм си набавила сама поне жълта карта *hmmm*? Може ли човек (напр: мъжът ми) да дойде първо чрез агенцията, или трябва да дойде и той на място? И последно: Татко Барба,можеш ли да ми кажеш какви пари са комисионните на агенцията?Търсих по сайта, но не срещнах такава информация. Еднократна ли е таксата,или получават процент от заплащането в известен перод от време? Още ли смяташ,че са коректни и си струва да се работи с тях?Ще съм благодарна, ако ми отговориш, стига да не те затруднявам.*poklon*
В този вид агенции няма такси и т.н. Те си таксуват клиента на една тарифа, на вас ви плащат друга (минимума). Калибре вземат и без документи, по принцип някои ги записват в cactus college студенти и им изкарват жълти студентски карти на база NVQ курс, който обаче в момента струва към 1000 + паунда и не знам дали още работят с този колеж... Мога ли да си кажа моето лично мнение за Калибре: НЕ, не са коректни. Работих за тях цели 5 часа преди години, още ми висят с 30 паунда :D :D Ама като за опция в началото стават...
#76Бригадир_124
goldenarmsbg писа: Ами ако сключиш брак с българка във Великобритания и си в процес на чакане на документи за Селф, това би ли ти помогнало по някакъв начин или няма особено значение?
Да ти помогне за даокументите за слеф, когато процедурата е задействана, а и да не е - не помага, няма никакво значение...
#77Бригадир_5365
Оффф гледай какво става, всеки се опитва да остава в UK! Бягаме и това си е! Аз още се чудя дали ще се справя с документацията...
#78Бригадир_5365
Ние ще ставаме студенти! :@
#79Бригадир_10330
Fairy,благодаря много за отговора! :) Вангелия, на мен също не ми се иска да живея някъде,където сме втора и трета категория хора.*no*..Обаче тук сме съвсем на последно място след всички етноси*stena* Не съм расист,но преди да родя дете на тази скапана държавица,ще се замисля много. Обаче,за да се преместим в някоя по-бяла и недостъпна страна,трябва да си завърша образованието, защото имат сериозни цедки за емигранти.И там пак ще се учи, но ще знам,че има смисъл.B)И данъците ще отиват по предназначение и всеки, според постъпките ще си е на мястото!Един живот живея и докато не съм пуснала котва ще гледам да се устроим в цивилизацията:D.
#80Бригадир_5311
Може ли например да кандидатствам за UTR номер, докато работя във фермата и да пиша за дом.адрес и бизнес адрес адреса на фермата, а в последствие, когато отида в Лондон и си наема квартира, да ги уведомя по някакъв начин, че съм си сменила адреса, например във формуляра BR1? И изобщо възможно ли е да се кандидатства, докато все още си нает във ферма? Дано да има някой компетентен по въпроса да ми отговори, че не ми се дават пари на фирма да ми оправя документите. Знам, че мога да си ги попълня и подам сама, но ще се забавят много, ако ги подам чак след като се установя в Лондон....
#81Бригадир_750
beb4eto25 писа: Може ли например да кандидатствам за UTR номер, докато работя във фермата и да пиша за дом.адрес и бизнес адрес адреса на фермата, а в последствие, когато отида в Лондон и си наема квартира, да ги уведомя по някакъв начин, че съм си сменила адреса, например във формуляра BR1? И изобщо възможно ли е да се кандидатства, докато все още си нает във ферма? Дано да има някой компетентен по въпроса да ми отговори, че не ми се дават пари на фирма да ми оправя документите. Знам, че мога да си ги попълня и подам сама, но ще се забавят много, ако ги подам чак след като се установя в Лондон....
Да можеш.Смяната на адреса става и по телефона.
#82Бригадир_5311
А горе-долу какви са данъците като сума, които се внасят всяко тримесечие? Ако работиш към някоя агенция, тя ти ги удържа, така ли? А ако само се регистрираш като селф, а да речем няколко месеца не работиш нищо, пак ли са същите данъците, които трябва да се платят? И още едно запитване? Как най-лесно да си намерим квартира с моя партньор в Лондон? Може би да хванем някой и да му платим, за да ни намери и да ни разведе из града, или да рискуваме да се лутаме сами, макар, че сигурно е много трудно така отначало, без познати, които да ти помогнат. Дайте съвет, моля...:)))
#83Бригадир_8524
без познати е супер трудно.знам го от собствен опит.относно квартирата-с агенции е по трудно.обикновено искат да работиш някъде.отнема време докато те одобрят.това е полезен сайт където можеш да намериш квартира за един ден от частни лица-www.gumtree.com
#84Бригадир_8524
www.gumtree.com/london
#85Бригадир_750
За данъците,зависи в каква сфера работиш.Някои агенций удържат веднага данъците(всяка седмица).Други не удържат нищо и си ги плащаш накуп на края на финансовата година която приключва на 06.04.
#86Бригадир_124
Данъците, ако си ги внасяш сам вече са на шестмесечие (говоря за НИН), към 60 паунда ако не греша.
#87Бригадир_750
НИН ми е на директ дебит и не го мисля.
#88Бригадир_10817
Бях в Англия на бригада през2011 год, откъдето взех иншурънс и банкова сметка. Запознах се чрез мой приятел със счетоводител в Лондон, на който оставих паспорта , за да подаде за ютр и жълта карта. Искам да питам- Дали е възможно по някакъв начин да се злоупотреби с паспорта ми. Който е наясно нека пише моля.
#89Бригадир_10093
прочетох цялата тема и останах с впечатлението 4е ти трябва задължително паспорт а аз нямам само с лична карта съм а съм вече в англия сега кво трябва се връщам в бг за паспорт ли ? *puff*
ps:извинявам се за правописа
#90Бригадир_2715
аз ходя само с лична карта,но може би има фирми ,които искат паспорт
Още по темата
Свързани дискусии
Други архивни теми със сходно заглавие или от същия раздел.