127 мнения164 207 прочитаЗапочната 12 януари 2010 г.
Период на дискусията2010–2012Най-активна година2010Запазени мнения127Прочита164 207
#01Бригадир_922
Ето че накрая тия прасета от парламента се изгавриха и с нас бригадирите с нововъведената от тях наредба за задължителните ЗДРАВНИ КАРТИ при пъруването в чужбина! Казвам нас защото това ни засяга косвено или по точно хората с нередовни здравни осигуровки или тези дето се осигуряват самостоятелно и нямат възможност да платят всички дължими вноски.С две думи не си ли платите здравните осигуровки няма да ви се издаде здравна карта а без нея не можете да напуснете страната !! Чашата вече преля! Тия ПРАСЕТА се чудат по какъв начин да изкарат последните пари от джобна на хората и ето че намериха начин и от нас да ги изкарат! Ще цитирам по надоло за да имате представа за повече подоробности за новоизмисления за нас бич!:@*censored**nervi*
"От 1 април европейската здравна карта става абсолютно задължителна при пътуване в чужбина, съобщиха от здравното министерство. Всеки, който не я покаже на границата, няма да може да напусне страната. И сега това е изискване на Закона за здравното осигуряване, но няколко месеца хората ще ползват гратисен период преди санкциите. Целта на императивния режим е при всеки здравен проблем в чужбина гражданинът да е сигурен, че ще получи помощ без пари, обясниха от здравното министерство. Застраховките няма да са достатъчни.Сега масово хората не се възползват от това си право, а единици са тези, които си правят медицински застраховки. Медицинските застраховки по принцип не могат да бъдат алтернатива на картите, категорични са от здравното министерство. Причината е, че те се правят за определен риск, не покриват всички възможни проблеми.Освен това били краткосрочни, докато картата се издавала за 1 година. Затова след 1 април дори човек да има медицинска застраховка, той няма да има право да напуска страната, ако не притежава европейската карта.На 25 януари изтича и гратисният период за хората, които не си плащат здравните вноски, но искат да пътуват в чужбина, припомниха от НЗОК. Новото е, че вече ще се следи, дали платецът е изряден за 36 месеца назад. Ако човек, който досега не си е плащал вноските, трябва не само да се издължи, но и да подаде декларация - с номер 7, в териториалното поделение на НАП. Документът се попълва по принцип от всички самоосигуряващи се до 1 март.Картата, с която българите могат да ползват безплатна медицинска помощ в страните от ЕС, се издава гратис по местоживеене от упълномощени фирми преди самото пътуване. Адресите на офисите са публикувани на сайта на здравната каса www.nhif.bg, а информация може да се получи и на телефон 080014800. За издаването на електронната карта се попълва формуляр на място. Необходимо е копие от личната карта, както и цветна снимка паспортен формат.Европейската здравна карта важи в страните от ЕС плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Тя служи на всички временно пребиваващи граждани (туристи, студенти, командировани и т.н.), за да получат лекарска помощ без излишни формалности и без да се плаща на място."
Това е което намерих днес! Смятам че темата е важна и че трабва да се сложи в началото за да може всеки нов в форума и не запознат за какво става вапрос още от рано да предприеме нещо а не в последния момент да се окаже с работна карта и куфар в ръка на терминал 2 на софииското летище и един куп псувни по адрес на нашите управляващи свине!
е колко пари пък сега струва тази карта???? егати обирджиите гадняри! моля да ми напишете ако някой знае колко струва?*stena**stena**stena*
#03Бригадир_922
Картата, с която българите могат да ползват безплатна медицинска помощ в страните от ЕС, се издава гратис по местоживеене от упълномощени фирми преди самото пътуване. Адресите на офисите са публикувани на сайта на здравната каса www.nhif.bg, а информация може да се получи и на телефон 080014800. За издаването на електронната карта се попълва формуляр на място
galq777 ако си с редовни здравни нема да ти струва нищо. Обаче тея дето имат да плащат доста здравни ще го ядат наи много!:@ щото не ги ли платят за тях няма чужбина!
#04Бригадир_2066
galq777 писа: е колко пари пък сега струва тази карта???? егати обирджиите гадняри! моля да ми напишете ако някой знае колко струва?*stena**stena**stena* Картата и е няй- малкия проблем.Въпроса е колко ще ти изляэат всички вноски , които дължиш. Супер наглост.Аз нямам карта , нито лечин лекар , просто эащото в Болница стъпвам веднъж на 3-4 години .Нищо , че когато работя с договор съм плащал осигуровки.но има доста месеци , в които не съм плащал осигуровки. За какъв период от време трябва да се внасят тия суми .36 месеца или ,откакто е въведена здравната реформа? щото , ако е от началото , няма смисъл да се ходи , набутването ще е от порядъка на 1000 лв.*puff*
Погледнах на сайта на здр. каса и дължа вноски эа 64 месеца от 2000 г. насам.Това са грубо към 800 лв , може и повече.Но , ако искам да ходя ще ги платя , нямам избор.
#05Бригадир_2547
и аз имам за 8 месеца неплатени вноски, ама кво да направя като не работя и не съм ги плащала изобщо. надявам се за тези 8 месеца да не са много парите, та аз даже още оферта нямам и не знам кога и дали ще тръгвам. има ли някакъв срок който трябва да спазим за да си извадим такава карта??
#06Бригадир_2066
Не ме яд толкова , че ще ги платя тия пари , яд ме е че са го измислили , за да могат да си напълнят бюджета и да имат да крадат пак като эа световно тия дебили от парламента.Само , че тоя път никакво връщане в Булгаристан, ще ме хванат за дръжката.*satan*
#07Бригадир_922
16 лв и 80 ст. се плащат здравни на месец от хората който се самоосигуряват! Аз ходих в бюрото по труда преди няколко дена да се пиша като безработен за да получавам поне здравни вноски но кретените от там ми казаха че е трябвало наи къснодо 3 месеца след като съм напуснал бившата ми работа да се регистрирам за да получавам некви пари, След тоя срок те слагат в черната листа и не можеш да се запишеш за здравни. Можеш да се запишеш наи много да поличаваш оферти за работа и толко! ПС. България е една голяма шитня!
#08Бригадир_2547
благодаря ти за инфото! ще ходя да ги плащам няма как, сметнах и ще ми струват към 150лева *stena* охх направо ми писна всеки иска пари! дано ако отида в англия да си ги върна всички тези пари които сега давам! успех на всички и дано да имаме късмет! :)
#09Бригадир_922
Преди да ходите да плащате каквото и да било си направете добре конслултации за някакви начини и решения с който може да се мине по тънката лайсна! Гледайте поне последните 36 месеца да са ви платени. Поне аз така го разбирам от новата наредба. Инфото за сега го видях в две места за здравните карти. Едното беше в интернет а другото в весник 24 часа!
#10Бригадир_2066
kraso1 писа: Преди да ходите да плащате каквото и да било си направете добре конслултации за някакви начини и решения с който може да се мине по тънката лайсна! Гледайте поне последните 36 месеца да са ви платени. Поне аз така го разбирам от новата наредба. Ако е само последните 36 ще е песен, но не вярвам.Защото на сайта ми излизат всички месеци , в които не съм осигуряван.Ще питам , дано да е само эа последните 36.
#11Бригадир_2373
kraso1 от тази година ще е толкова , а иначе е 10,40 лв. , аз поне толкова плащах до сега....
#12Бригадир_1
По принцип, който се е осигурявал последните 3 месеца се води с непрекъснати права! Сега обаче дали това е изискването или трябва да се платят всички вноски от времето на ученическите години е друг въпрос. Ако е второто - много лошо. Държавата е решила да напълни хазната. *stena*
Сега видях пък друго..., че не била задължителна. http://dnes.dir.bg/2010/01/12/news5681955.html
#13Бригадир_922
аз незнам вече на какво да вервам наи добре е нещо по новините да се провери или да се пита личния лекар за това дали ще мога със или без тая карта? Ай-би-ситата още не съм ги питал какво ще кажат по проблема но ако некой друг го е напварил да пише тук!
#14Бригадир_2066
Последно , кое е вярно?Утре ще звънна в местната каса да видим ,какво ще кажат и оттам .Ако не е задължителна , могат да си избършат задника с тая карта , навсякъде се плаща за здравни услуги - било тук или в чужбина.
#15Бригадир_71
До колкото знам всеки който се е осигурявал последните 3 месеца се води с непрекъснати права! -само май месеците бяха 6 мисля... Но дори и да са ти прекъснати правата...,си пращаш за 1 година(мисля така беше или 13 месеца) и си подновяваш правата :D Но това беше при стария закон,при новия на да ли ще е така *cry* Някои да каже кога влиза в сила новия закон *write*
#16Бригадир_1761
1 с тази карта лекуването в чужбина е напално безплатно 100%, 2 картата беше безплатна но явно вече се плаща и 3--- от 1 април влиза в сила закона.... казвам в чужбина е безплатно,за бг незнам,но тука всичко се плаща
#17Бригадир_71
Мерси и4ка ! До 1 Април има доста време и ако не са променили правилата всички ще се самоосигоряваме :D Пак ще ни вземат кинтите,ама доста по малко от пропуснатите вноски *lud* :D
#18Бригадир_2224
A z si q izvadih dekemvri srestu skromnata suma ot 0.12 lv. i edna snimka.Chakash dve sedmici i e gotova.Ako barzash mnogo stava za dva dni i plashtash 12 lv.
#19Бригадир_124
Не мисля, че е редно ако си плащаш НИН да ти откажат безплатно лечение, само защото нямаш здравна карта. Не съм забелязала поляци, латвийци и т.н. да имат някакви карти, а съм обикаляла с такива по болници. Това са пълни глупости според мен, но времето ще покаже. Между другото на една от презентациите на IBC Тончев спомена за това, като допълни, че здравна застраховка върши същата работа, ако човека не се е осигурявал.( IBC правят и застраховки пожелание ;) ) Това, че без здравна карта няма да ни пускат в чужбина пак са глупости, след като ЕС ни приемат само с лична карта, то няма как Бг да въвеждат такива ограничения за карти и т.н. по мое скромно мнение...
#20Бригадир_2066
А да не говорим и че латвийците и литовците , дори и лични карти нямат , само с международен паспорт са.
#21Бригадир_2559
Аз имим приятел който работи в Испания.Има здравна карта и работи на трудов договор там.Там беше пострадал по време на работа.Ходил е да пита да се лекува в няколко болници и камоли че имаше здравна карта се варна да се лекува в бг.Нищо не са му признавали
#22Бригадир_2066
Звънях в местната каса и каэаха , че още нищо не било решено окончателно.Тия от вестниците си правят свободни съчинения.И ако се наложи все пак да имаш здравна карта задължително , дължиш само вноските от последните 36 месеца.
#23Бригадир_2763
Доколкото знам си с спрени здравни права ако имаш неплатени здравни за повече от 3 месеца,в рамките на 3год. назад.Трябва да се платят пропуснатите месеци в рамките на 3 г назад и това е.По 10.80 за всеки месец
#24Бригадир_707
Вчера в дир.бг имаше интервю на Лъчезар Иванов, ако не се лъжа, дето е зам. председател на НС. Той каза, че нямало да спират хората без електронна здравна карта и не била задължителна, но било хубаво всеки да има такава. ;)
#25Бригадир_2541
ами аз не съм много сигурна че наистина трябва да се вади такава карта - миналата година като бях в Англия във фермата ни дадоха да си попълним едни формуляри нещо като нашите за избор на личен лекар и за периода на престоя си ползвах безплатна мед. помощ в местния здравен център ;) питах изрично дали трябва да се представя такава ЕЗК, но ми казаха че това не е необходимо...явно плащането на нешънъл иншурънс и една формалност, изпълнена от страна на фермата, е достатъчно условие за получаването на медицинска помощ в Англия, но дали във всички ферми са толкова стриктни, това не знам*happy*
#26Бригадир_1761
медиите най-големия маниполатор*rules*
#27Бригадир_273
За да стане задължителна, първо трябва да я направят за неограничен период от време - докато имаш здравни права. Аз миналата година си изкарах, но не успях да я взема от гишето (заминах един ден преди да стане готова). Там ми казаха, че важи само за един месец (или два) - не покриваше целия период от 3 месеца. Не е ли странно? А и до колкото знам, чрез нея се покриват разходи, които отговарят на цените в България, а не в съответната страна и разликата си я доплащаш. Според мен е нарушаване на човешките права да те спират да излизаш в чужбина и то в ЕС!!! Хората и границите са си махнали, а нас ще ни спират, при условие, че им наливаме милиарди левове всяка година. Нека си съберат първо данъците. *rules* Писна ми да се моля за билет в междуградския автобус и за касова бележка в кварталния супермаркет. Мисля, че проблемът си е за протест.*satan*
#28Бригадир_2476
ето малко инфо http://www.ezok.bg/ http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1280&h=990
#29Бригадир_707
Абе днес оня тъпанар Лъчезар Иванов беше в БНТ. Гледах само първите 5-6 мин. от участието му, ама останах с впечатлението, че тези идиоти ще вкарат наредба никой да не напуска страната без здравна ел. карта. *no**nakazan**censored*
#30Бригадир_2066
Засега няма как да стане , щото първо трябва да променят конституцията.Иначе , вече нищо не може да очуди в Булгаристан.
Още по темата
Свързани дискусии
Други архивни теми със сходно заглавие или от същия раздел.