БЕЗ ЗДРАВНА КАРТА НЯМА ЧУЖБИНА !!

127 мнения164 207 прочитаЗапочната 12 януари 2010 г.
Период на дискусията2010–2012Най-активна година2010Запазени мнения127Прочита164 207
#91Бригадир_2545
vlado писа:
Министерството на здравеопазването на Великобритания обяви наскоро промени в сила от 12.10.2009 г., касаещи достъпа до здравеопазване
във Великобритания за граждани на страни от ЕС. Новият момент е, че британските здравни власти задължително ще изискват европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или сертификат (удостоверение) за заместване от гражданите на ЕС, потърсили здравна помощ тук. Тези
промени се налагат с оглед максимално възстановяване на средствата след това от съответните държави. Когато гражданите на ЕС, потърсили здравна помощ във Великобритания, не могат да представят ЕЗОК
или съответния сертификат за заместване и не могат да докажат, че са граждани на ЕС, може да бъде изисквано от тях да платят за предоставеното лечение или здравна помощ.

Но тука има и една друга схема,тая здравна карта ти трябва ако се лекуваш в здравно заведение което работи с тяхната здравна каса,а ако се лекуваш в болница която не е подписала договор с английската здравна каса май си плащаш като пич.
#92Бригадир_205
Абе чета тука уж сте повечето млади хора родени доста след времената на "прекрасния" социализъм а все още разсъждавате като крепостни на господаря си.Ае стига се занимавали с глупости,никаква карта нее задължителна за никъде,още по-малко някой ще тръгне да ви спира да пътувате заради подобни тъпотии...още малко и с песен и козирувайки ще тръгнете да се качвате по самолетите...що за народ сме направо незнам...взимайте си билетите и пътувайте бе хора...
#93Бригадир_2895
Sepuko, недей така се изразя лекомислено! Дано на никой не се наложи да ползва въпросната здравна карта! Тя се ползва при спешни случай за да не си платиш ако се наложи да се лекуваш.
Че е задължителна, незнам дали влезе в сила, но пък май искаха да понапълнят хазната със закъсняли вноски, така че е излишен шум отново!
Който е пътувал скоро да каже дали може без нея, ако някой не може да си я изкара, да знае.
И сега ще напиша пак, че на мене никой не ми иска документ да покажа дали са ми платени осигуровките, така че нищо не ви пречи срещу стотинки да си я изкрате.
#94Бригадир_124
Sepuko, kaжи им го, че на мен не ми вярват... Здравни карти... глупости. Много се спичате. От скоро съм в Англия и ми се наложи да посетя лекар и зъболекар ( късметлийка, а ;) ) и никой никъде не спомена или не поиска каквато и да е карта... Отбелязах ли, че всичко беше безплатно ( стоматолога ми даде само антибиотици де) и нямам GP... B)
#95Бригадир_205
Antilopata писа:
Sepuko, недей така се изразя лекомислено! Дано на никой не се наложи да ползва въпросната здравна карта! Тя се ползва при спешни случай за да не си платиш ако се наложи да се лекуваш.
Че е задължителна, незнам дали влезе в сила, но пък май искаха да понапълнят хазната със закъсняли вноски, така че е излишен шум отново!
Който е пътувал скоро да каже дали може без нея, ако някой не може да си я изкара, да знае.
И сега ще напиша пак, че на мене никой не ми иска документ да покажа дали са ми платени осигуровките, така че нищо не ви пречи срещу стотинки да си я изкрате.

Антилопке,айде сега пък ти недей да говориш неща ,за които си нямаш идея...ела с тая карта тука в UK и я покажи на някой английски лекар да те видя какво ще ти покрие тая златна карта...да имаш на идея,че различните медицински услуги в Англия и България са на коренно различни цени?И като как ще се получи българската ти карта да ти покрие лечение в Англия можеш ли да ми кажеш?
Сега да ви кажа за последно и повече няма да се занимавам с тази тема,трошете си главите....СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В АНГЛИЯ Е БЕЗПЛАТНА ...СЕГА АКО СИ РЕШИЛА ТУКА ДА СИ СЛАГАШ СИЛИКОН ИЛИ ИМАШ ПЛАНОВА ОПЕРАЦИЯ,КОЯТО ИСКАШ ДА НАПРАВИШ В АНГЛИЯ ЩЕ СИ ПЛАЩАШ И НИКВА КАРТА НЯМА ДА ТИ ПОМОГНЕ...
...продължавайте да се редите там по опашки и си живейте с мисълта,че сте супер осигурени...
#96Бригадир_2895
Fermerkata, не ви прави чест като модератор да подглаждате огъня както направихте. Имаше форумни правила!?
Sepuko, нервите си изкарвай някъде другаде. Обясни с две думи, като човек.
Stylius, понеже сме от един град и си разменихме две думи по скайп не те прави с нещо по специален да обиждаш другите хора в случая се направи на голям мъж ама не вървиш!
И последно по въпросната карта ДА помага в спешен случай, зъболекър не е спешен случай.
P.S. Stylius, не ми пиши лични съобщения имам по важна работа!:D
#97Бригадир_124
Antilopata писа:
Fermerkata, не ви прави чест като модератор да подглаждате огъня както направихте. Имаше форумни правила!?
Stylius, понеже сме от един град и си разменихме две думи по скайп не те прави с нещо по специален да обиждаш другите хора в случая се направи на голям мъж ама не вървиш!
И последно по въпросната карта ДА помога в спешен случай, зъболекър не е спешен случай.

И как по- точно подкладох огъня!? Давам ви инфо от първа ръка, и ако на това му викаш подклаждане на огъня, то до сега форума да беше опожарен...
Изкарвайте си каквото си искате, за какво ли обяснявам. И въпреки че сте си изкарали, дано никога не ви се налага да ги позлвате...
п.с. Emergency dentist знаеш ли какъв случай е?!?!?!
Миналата година съм била в спешното с поне 5 човека, по- миналата с повече, на никой никога не са взели дори пени...
#98Бригадир_205
И последно по въпросната карта ДА помага в спешен случай, зъболекър не е спешен случай.
P.S. Stylius, не ми пиши лични съобщения имам по важна работа!laugh

Извинявай мила,но няма как да приема да ми прави забележка как се изразявам човек ,който си няма на идея за какво говори.
Живея в Англия от 6 години,несъм убеден ,че ти някога си идвала тук а още по малко дали си запозната с начина на живот тук и функционирането на различните системи ,от които е изградена държавата.Както и да е,несъм искал да те обиждам по никакъв начин тебе или който и да било.Ако си се засегнала от думите ми извинявай,говорех по-скоро към всички,отколкото конкретно към теб.
Anyways...
Пак се изказа неподготвена за зъболекаря....имаш ли на идея колко струва една пломба тук?Подозирам не...отговарям ти:много....много по-вече отколкото скромните 9 лв(или и аз незнам точно колко са) здравна вноска биха били в състояние да ти помогнат...подозирам,че някъде дълбоко в теб живееш с мисълта как някой прекрасен ден отиваш на зъболекар тука в Англия,навърташ една чудесна сметка от 200-300J ,вадиш си картичката от Бг и си тръгваш с широка усмивка неплатила нито пени?!?Това никога няма да се случи...невъзможно е,разбираш ли ме?
Последно...Бг здравна карта(или както там си я наричате) никъде,по никакъв начин и пред никой няма да ви помогне що се отнася до Англия....от тук насетне кой както си прецени така да процедира....със здраве...
#99Бригадир_2559
sepuko Az sajto rabotq v angliq.Iskam da ti kaja edno nejto samo i az nqmam zdravna karta no tezi deto idvat na brigadi im tarsqt mejdunarodni zdravni karti ili im pravqt problemi po letijtata v bg.Znam go sas sigornost jtoto brat mi idva sega na 30.03.2010 i mu iskat takava karta.A jto se otnasq do plajtaneto za zdravna pomojt imam edin sakvartirant-raboti ot 10 meseca vav firmata v koqto sam.Ta mu se naloji operaciq na kolqnoto.I znae6 li?Be6e mu napalno bezplatna.Daje ot bolnicata 3-4 dni predi operaciqta se obajdaha v ofisa na firmata da mu napomnqt 4e e na operaciq da ne zabravi.Kato interesnoto e 4e pri pregledite predi operaciqta mi kazva toi izopjto nee ostavql tel.v slujbata.kazva 4e daje ne go znae nomera v ofisa.A i imam kolegi koito hvajtaha nastinki-bezplatni pregledi i saveti ot doktora.Ta otnovo kam temata-ako ne si se pribiral skoro,napravi go i pak se varni za angliq i sled tova pak vlezni vav foruma i pi6i imal li si premejdiq v bg ili ne.
#100Бригадир_2895
Значи разликата е че хора който живеят и се осигуряват там, си ползват тяхните здравни права. Но ако си от България и решиш да пътуваш, тази здр, карта показва, че си зд. осигурен и недай си боже се ползва при спешни случай.
Сега за някакви стотинки дето струва тази карта правим проблеми!:D
#101Бригадир_1802
Значи които иска да ходи в England трябва да си извади карта... доколкото разбрах, за да не му правят проблем на летището.
#102Бригадир_205
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=419888

А дано вече мирясате,че е ясно.че не разчитате на главите си ами каквото ви кажат вестници и телевизии това правите....и утре пак на опашката,че няма ви пуснат в Европата....
#103Бригадир_3149
И последно ? Не става ясно искат ли здравна карта на летището или не?
#104Бригадир_124
НЕ
#105Бригадир_1192
http://www.dnes.bg/politika/2010/04/01/evrozdravnata-karta-shte-e-samo-preporychitelna.88738

Препоръчителна, не задължителна ;)
Аз днес се сдобих с моята *naughty*
#106Бригадир_3149
След промените в закона , с тая карта могат само да си избършат задника!Искам да видя тоя дето ще покаже картата в Англия и ще му покрие лечението.Само ще го изгледат умно. От една година не съм плащал осигуровки и няма и да платя.В поликлиника стъпвам веднъж на 4-5 години.Да си гледат работата.
#107Бригадир_1357
Незнам дали ще се изясни въпросът,но това ми се случи днес във връзка със тази тема...
Нямам осигуровки от май месец миналата година и в момента съм кажи-речи на тръни заради тая здравна карта.Заминавам за Англия на 2 май и ...Днес отидох в НАП и питах по темата.От там ми отговориха,че не могат да ми кажат нищо по въпроса понеже не им влизало в юрисдикцията...На въпроса към коя институция да се обърна за окончателен отговор те ми отговориха - митниците...Ще питам и там и като ми отговорят ще пиша тук.Лично за мен обаче въпросът е приключен - ЕЗК не е задължителна,а препоръчителна.Затова няма да плащам нищо ,а направо си хващам полета и пристигам в Лутън. :)
П.С С документ Е104 признават всички плащания в ЮК...
#108Бригадир_2895
Caprim66, и без да са ти платени осигуровките ще ти я изкарат тази карта.
:D:D:D
Незнам защо си мислите че има нещо общо!:D:D:D Системата им е толкова объркана, че....
#109Бригадир_2864
Аз пристигнах в Англия на 27 февруари, и никой никаде не ми е искал здравна карта, нито на пътуващите с мен. Не малко се изписа по вестниците че няма да има забрана ако нямаш здравна карта. Наскоро се наложи едно момче да отиде на лекар в 10 часа вечерта, аз бях с него и попитах на регистратурата дали искат да видят въпросната здравна карта, жената каза че няма нужда, и момчето си го прегледаха съвсем безплатно...
#110Бригадир_2527
пуф аз заминавм на 05.05 и бая се обърках с всички тия бумаги. цитирам няколко реда от това, което ми дадоха от фирмата: "Студентите от Европейския Съюз би трябвало да носят Европейска Здравно Осигурителна Карта (ЕЗОК), която ви дава право на медицинско лечение към Националната Здравна Служба (National Health Service- NHS). Ако нямате ЕЗОК и ви се наложи да посетите лекар, той би могул да избере или да ви лекува частно (това означава, че трябва да платите) или към Националната Здравна Служба (NHS).Затова Concordia ви препоръчва да закупите здарвна застраховка преди да напуснете вашата старана, най- вече студентите не от Европейския съюз."
Та, в таксата, която плащам към фирмата, е включена здравна застраховка, това означава ли че не ми трябва и здравна карта или то всъщност са едно и също нещо???*sram*
#111Бригадир_3216
25.03.2010| Коментари Новини| видяна 420

"Европейската здравноосигурителна карта става препоръчителна, а не задължителна за българските граждани, които напускат страната."

И толкоз по темата!
#112Бригадир_3422
абсолютно не е задължително да имаш здравна карта!!! *drunk*
#113Бригадир_3237
Вече и аз съм объркана...
Прилагам последното, което прочетох по тази тема.

От 1 април Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) става абсолютно задължителна при пътуване в страните от ЕС (плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария), съобщава в. "24 часа", като цитира здравното министерство.

Това на практика означава, че пътуващите няма да могат да напуснат страната, ако не покажат картата на границата.

От началото на април обикновената медицинска застраховка вече няма да е валидна и с нея също няма да може да се заминава в чужбина.

Повече за ЕЗОК, за правата по нея и начина на издаването й прочетете в сайта на НЗОК тук, на страницата на ЕЗОК (EZOK.bg), както и на тел. 080014800.

На повечето хора в този форум им предстои заминаване, да си помогнем сами, като потърсим още информация!!! Понеже в Б-я казват едно, после измислят друго... Абе, нямам думи! Пишете за ЕЗОК, ако чуете / прочетете нещо ново!!!
#114Бригадир_2545
В отговорор на всички които още питат за тия здравни карти!

http://www.dnes.bg/politika/2010/04/01/evrozdravnata-karta-shte-e-samo-preporychitelna.88738

Тук всичко си пише

А за тези които ги мързи да отворят линка, ето я статията:

Европейската здравна карта е препоръчителна, а не задължителна.

Това прие на второ четене парламентът с поправки в Закона за здравното осигуряване.

Според вносителите – Ваньо Шарков и Мартин Димитров от Синята коалиция, изискването за задължителност на картата нарушава правото на свободно движение на българските граждани, гарантирано им от конституцията.

"Европейската здравноосигурителна карта трябва да бъде съпътстваща и българските граждани е добре да я притежават", отбеляза обаче председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов.

Причината, по думите му, е, че материалното състояние на сънародниците ни не е толкова добро, за да могат, при нужда в страните от ЕС да платят кеш за здравна услуга.

Документът е необходим и за да могат хората да докажат, че са платили здравните си вноски, поясни Иванов.
#115Бригадир_3237
Благодаря, Влади! Беше ми полезен, много;)
#116Бригадир_3216
Да аз цитирах същата статия но ...кой да провери хаха :D
#117Бригадир_1192
ОМГ, аз още на 1.04 като си гледам поста го бях написала това нещо, но

energie писа:
#118Бригадир_2545
Elektra писа:
ОМГ, аз още на 1.04 като си гледам поста го бях написала това нещо, но

energie писа:

Явно са си помислили че е майтап след като си го пуснала на първи април...:)
#119Бригадир_2150
Кажете ми какво е предомството на здравната карта в Англия?
Предстои ми заминаваме Юни мсец, за първи път и сега като четох съвсем се обърках...
Моля Ви, кажете, да си вадя ли ЗДРАВНА КАРТА или НЕ?
Трябва ли да съм платила ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ, за да ме пуснат извън България?
Моля за инфо...*help**help**help**help**help**help**help*
Благогодаря !!!
#120Бригадир_2545
vancheto писа:
Кажете ми какво е предомството на здравната карта в Англия?
Предстои ми заминаваме Юни мсец, за първи път и сега като четох съвсем се обърках...
Моля Ви, кажете, да си вадя ли ЗДРАВНА КАРТА или НЕ?
Трябва ли да съм платила ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ, за да ме пуснат извън България?
Моля за инфо...*help**help**help**help**help**help**help*
Благогодаря !!!

Трябва да си платила здравните си осигуровки,за да си изкараш зрдавна карта,но НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ СПРЕ ДА ИЗЛЕЗЕШ ИЗВЪН СТРАНАТА АКО НЕ СИ ПЛАЩАЛА ЗДРАВНИТЕ СИ ОСИГУРОВКИ !Това което четох е,че ако ти се наложи да отидеш на лекар по спешност и отидеш при английски доктор който работи с тяхната здравна каса няма да платиш нищо,а ако отидеш при такъв без договор със тяхната здравна каса ще си платиш.:)

П.С.Иво,мисля че трябва да синтезираш най-важното от тая тема в един пост и да пуснеш нова тема а тая да я пратиш в коша,че хората се бъркат като има 13 страници изписани по темата.:)
БЕЗ ЗДРАВНА КАРТА НЯМА ЧУЖБИНА !! – страница 4 | Бригадири